Dawna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Dawna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy czy świata. jaka restauracja Skoncentrujmy się jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film