ile kawy w kawie?

ile kawy w kawie?

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obszernego trudu. ile kawy w kawie? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film