dania z mozzarellą

dania z mozzarellą

Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

dania wegetariańskie z mozzarella   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

galbani

Skąd w takim razie wziąć oryginalny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – rzeczywiście należałoby dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.